top of page

NUTRIFACTS: SUIKER
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Verder vormen ze een kernrol binnen de gezonde voeding. Een te grote inname aan zowel vet als koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht, diabetes type 2, hart-en vaatziekten...


Vrije of toegevoegde suiker?


De aanbevelingen stellen dat de voorkeur uitgaat naar complexe koolhydraten boven toegevoegde, enkelvoudige suikers. Maar wat zijn suikers en koolhydraten nu juist?

De term "suiker" staat voor mono- en disacchariden. Deze suikers zijn enerzijds van nature aanwezig in voedingsmiddelen of worden er aan toegevoegd. Vrije suikers krijgen ook wel de omschrijving als suikers die aan een voedingsmiddel worden toegevoegd. Suikers die van nature aanwezig zijn vinden we terug in bijvoorbeeld honing, vruchtensap, vruchtenconcentraat en siroop. De WHO (World Health Organization) beveelt aan om de inname van vrije & toegevoegde suikers te beperken tot maximum 10 energie% (HGR, 2016; WHO, 2021). Deze richtlijnen zijn conform aan de Belgische voedingsaanbevelingen. Hoe dan ook is het aangeraden om je inname aan vrije suikers zo laag als mogelijk te houden in kader van een goede gezondheid.


Aanbevelingen koolhydraten


Complexe koolhydraten of polysacchariden, hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Zo bevorderen ze de darmtransit, verminderen ze het risico op cardiovasculaire aandoeningen en overgewicht/obesitas.


Vanaf de leeftijd van 1 jaar stelt de aanbeveling:

  • Een inname aan (complexe) koolhydraten van minstens 50 - 55 % van de totale energiebehoefte.

  • De inname van koolhydraten bestaat uit voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels en micronutriënten zoals volle graangewassen (bv. bruin brood), aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit.

  • De inname van toegevoegde suikers maximum 10 energie% (SACN, 2015; HGR, 2016; WHO, 2021)


Feiten over koolhydraten & suikers


Koolhydraten komen voor in veel verschillende vormen. Ze kunnen worden onderverdeeld in mono- en disacchariden, oligosacchariden en polysacchariden.

  • Glucose (=dextrose), fructose (=vruchtensuiker) en galactose zijn monosacchariden.

  • Disacchariden worden opgebouwd uit 2 dezelfde of 2 verschillende monosacchariden

  • Het belangrijkste polysaccharide is zetmeel dat bestaat uit lange ketens van glucose-eenheden.

Suikers leveren naast een energie van 4 kcal/g ook een zoete smaak. Omdat de mens reeds vanaf de geboorte een voorkeur heeft voor zoete en vette smaken (hoofdonderdelen van moedermelk) voegen voedingsproducenten graag suiker toe om de aantrekkelijkheid van hun producten te stimuleren. Niet alleen de voedingsproducent voegt deze graag toe, wij als consument voegen thuis zelf ook heel wat suiker aan ons eten toe. Denk bijvoorbeeld aan tafelsuiker, stroop of honing die we gewillig aan onze pannenkoek toevoegen.


Besluit


Koolhydraten blijven een belangrijk onderdeel binnen een gezonde voeding. Voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, aardappelen, groenten en fruit leveren naast koolhydraten ook tal van onmisbare voedingsstoffen (eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen).


De inname van te veel calorieën in de vorm van zowel vet als koolhydraten (suikers) kan leiden tot overgewicht of obesitas en de hieraan gerelateerde aandoeningen: diabetes & hart- en vaatziekten. Met het oog op een gezond gewicht en een preventie van chronische aandoeningen is het van belang om de energie-inname binnen de perken te houden door niet overdreven te snoepen en vet en vet- en suikerrijke snacks te eten en suikerhoudende dranken te drinken. Geef de voorkeur aan water. Aan je mini kan je gerust ook wat kruidenthee zonder suiker geven ter afwisseling van water. Een gezonde leefstijl betekent niet alleen gezond eten, inclusief een ruime portie groenten, fruit en vezelrijke voedingsmiddelen maar ook voldoende beweging.

Beperk de schermtijd van je mini (en jezelf). Stimuleer het ganse gezin om buiten te spelen, een wandeling te maken in het bos...

15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page