top of page
  • Foto van schrijverAxelle

Daarom praat ik niet over "gezond" en "ongezond"

Een goede relatie met voedsel is essentieel voor het welzijn van je kind. Wist je dat het praten over "gezond" en "ongezond" voedsel tegenover kinderen negatieve gevolgen kan hebben? In deze blogpost ga ik dieper in op waarom het vermijden van deze termen en het kiezen voor een positieve benadering van voeding van cruciaal belang is.1. Het creëren van positieve voedselassociaties: Wanneer we voedsel bestempelen als "ongezond", ontstaan er negatieve associaties en kunnen kinderen schaamte en schuldgevoelens ontwikkelen bij het eten ervan. Door een positieve benadering te hanteren en voedselkeuzes te presenteren als een bron van energie en voedingsstoffen, bevorderen we een gezonde relatie met voedsel.


2. Het vermijden van zwart-wit denken: Het indelen van voedsel in de categorieën "gezond" en "ongezond" leidt tot een zwart-wit denkpatroon bij kinderen. Dit kan ervoor zorgen dat ze bepaalde voedingsmiddelen volledig vermijden, zonder rekening te houden met de context van een evenwichtig dieet. Een positieve benadering stelt kinderen in staat om bewuste keuzes te maken op basis van voedingswaarde en variatie, zonder zich schuldig te voelen.


3. Het bevorderen van educatie en bewustwording: In plaats van te focussen op de termen "gezond" en "ongezond", leer je kinderen beter over voedingsstoffen, de functies ervan in ons lichaam en de voordelen van een evenwichtige voeding. Door educatie en bewustwording kunnen kinderen betere keuzes maken en een gezond eetpatroon ontwikkelen dat past bij hun individuele behoeften.


Een positieve benadering van voeding is van cruciaal belang bij het opbouwen van een gezonde relatie met voedsel voor kinderen. Door voedselassociaties en stigma te vermijden, zwart-wit denken te doorbreken en educatie te vergroten, kan je je kinderen helpen om een evenwichtig eetpatroon te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid.


Streef naar een omgeving waarin kinderen zich niet schuldig voelen over hun voedselkeuzes, maar in plaats daarvan leren genieten van een gevarieerd dieet dat zowel hun lichaam als mentale batterij voedt en energie geeft. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen in de manier waarop we over voeding praten en kinderen begeleiden naar een voedzame toekomst.


Heb je behoefte aan deskundig voedingsadvies voor je mini? Neem gerust contact op of plan een gratis kennismakingsgesprek in.
7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page