top of page

Het zomeruur

Bijgewerkt op: 21 apr. 2023

In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart schakelen we over van wintertijd naar zomertijd. Op dat moment wordt de klok dan een uurtje vooruit gezet. Voor ouders met een vroege vogel kan dit een meevaller zijn: hun kindje slaapt dan eigenlijk een uur langer.

Wat betekent dit voor jouw mini's slaap?

De overgang van wintertijd naar zomertijd kan ons ritme tijdelijk wat beïnvloeden. Zowel kindjes als ook volwassenen kunnen hier enkele dagen wat last van hebben, maar dit is voor iedereen anders. ⁠Meestal valt het best mee!


Hoe pak je dit tijdsverschil het beste aan?⁠

✔️ Bedtijd in één keer verschuiven: Persoonlijk ga ik meestal voor deze aanpak. Ik bereid me met mijn kids niet speciaal voor op de komst van de zomertijd. Als je kindje normaal tot 7 uur slaapt, maak je je mini op zondag ook om 7 uur (nieuwe tijd) wakker. Het zal voor je kindje inderdaad vroeger aanvoelen, maar zo blijft het schema de rest van de dag mooi op zijn plaats⁠.

✔️ Wil je je wel voorbereiden op de aanpassing van het uur? Kies er dan voor om je kindje deze week telkens een beetje vroeger wakker te maken en vervroeg dutjes en bedtijd telkens met 10 minuutjes. zo komt je mini vanzelf in het nieuwe ritme terecht.⁠


Extra slaaptips:


  • Zorg voor een donkere slaapomgeving: ons slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt in duisternis. Je mini zal dus sneller in slaap vallen in een donkere kamer. Let er ook zeker op dat de slaapkamer 's ochtends nog donker genoeg is. Een klein streepje licht kan je mini al wakker maken.

  • Wanneer kan je een slaapwekker gebruiken? Ik raad je aan om dit vanaf de leeftijd van 2,5 jaar zeker eens te proberen. Gebruik een de wekker in combinatie met onze gratis slaapkaart. Zo stimuleer je je mini om ook effectief in bed te blijven tot het tijd is om op te staan.

  • Door de overstap van het winteruur naar het zomeruur, is het 's avonds langer licht. Dit zorgt ervoor dat je je misschien minder snel moe voelt. Blijf vast houden aan jullie slaapritueel en steek je kleintje nog steeds op tijd in bed. Zorg er opnieuw voor dat de slaapkamer helemaal verduisterd is.


Ben jij klaar voor meer slaap maar weet je niet goed waar te beginnen? Ik help je graag verder! Via mijn traject 'De slaapkampioen' of losse consultaties werken we samen aan de slaap van jouw kleintje. Ga je liever eerst zelf aan de slag? Bekijk dan mijn E-book 'Voorbeeldritmes' in de webshop!
9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page